مقالات شطرنج

برخی از اصطلاحات بازی شطرنج- آچمز تا گامبی

برخی اصطلاحات در کلاس شطرنج مشهد که برای آموزش شطرنج واجب است



آنچه در زیر از نظر خوانندگان ارجمند می گذرد شامل بخشی از اصطلاحاتی است که در کلاس شطرنج مشهد آمده است و تعدادی اصطلاحات دیگر که حین آموزش شطرنج در این باشگاه و تمام باشگاههای حرفه ای شطرنج بکار رفته است. این اصطلاحات برای آگاهی بیشتر خوانندگان کلمه انگلیسی آنها نیز در مقابل هر یک اضافه شده است.
آن پاسان : آنپاسان  اصطلاحی است به زبان فرانسوی که در برخی زبانهای دیگراروپایی نیز، با همین تلفظ ، بکار رفته است. علامت اختصاری آن e.p. می باشد. که در فارسی به آن  گرفتن در حال عبور پیاده می گویند
پایگاه (Outpost): خانه ای است در جبهه حریف که وقتی یک سوارخودی آن را اشغال کند، عقب راندن آن با پیاده ممکن نباشد و درنهایت حریف برای تعویض آن سوار مجبور به دادن غرامت بشود.

پشتیبانی ( حمایت) بیش از حد (Over-protection): یکی از اصطلاحاتی است که نیمزوویچ برای اولین بار در کتاب «روش من» بکار برده است. هدف این ترفند، تمرکزشماربیشتری از سوارهای خودی روی یک خانه است، خانه ای که از نظر استراتژی بازی مهم است.

پیاده پیش تاخته : پیاده ای است که ازعرض چهارم خود بگذرد و به جبهه حریف وارد شود.

———————————————-

این مقاله میتواند مکمل مقاله فعلی باشد : بیشتر بخوانید »» برخی اصطلاحات و اطلاعات شطرنج

———————————————-


پیاده تنها (منفرد): پیاده ای که در دو ستون مجاور آن هیچ پیاده خودی وجود نداشته باشد و این پیاده در اکثر موارد ضعیف می باشد که این موضوع در کلاس شطرنج مشهد به هنرجویان آموزش داده می شود

پیاده رونده (گذشته): پیاده ای است که جلوگیری از پیشروی آن با هیچ یک از پیاده های حریف ممکن نباشد.

پیاده عقب مانده: به پیاده ای گفته می شود که دو پیاده مجاور آن، در خانه های جلوتر قرار گرفته باشند.

پیاده های دوپشته، سه پشته….: دو پیاده همرنگ که بر اثر تعویض، بر روی یک ستون قرار بگیرند « پیاده های دو پشته» نامیده می شوند. اصطلاح «دوپشته» وقتی که دو رخ همرنگ ( یا یک رخ و یک وزیر همرنگ ) بر روی یک ستون یا یک عرض باشند نیز بکار می رود. به عنوان مثال گفته می شود « سفید رخها را روی عرض هفتم  دو پشته کرده است» و یا سیاه « دو رخ و وزیر خود را در ستون a  سه پشته کرده است.»
پیاده های راکد: دو پیاده ناهمرنگ که یکی در جلو دیگری قرار گرفته راه پیشروی یکدیگر را سد کرده باشند« پیاده های راکد» نامیده می شوند ( این حالت پیاده ها در بعضی کتابها، پیاده های میخکوب یا مسدود ترجمه شده است).

پیشگیری: اصطلاح دیگری است که نیمزوویچ در ارائه نظریه خود درباره بازی موضعی (پوزیسیونی) بکار برده است، بکار برده است، هدف کلی آن جلوگیری از آزادی عمل حریف و در تنگنا قراردادن وضعیت بازی او می باشد.
تکیه گاه (نقطه اتکاء) : خانه ای است که یک سوار با حمایت پیاده خودی در آن استقرار یافته است و حریف عجالتا نمی تواند با پیاده به آن حمله ور شود.

جبهه: تعداد سی و دو خانه عرض های اول تا چهارم صفحه شطرنج « جبهه سفید» و سی و دو خانه بقیه « جبهه سیاه» نامیده می شوند.
حمله پیکانی (تاکتیک سیخ کباب ) : نوعی حمله به یک سوار مهم حریف مثل شاه ، وزیر یا رخ است که پس از کنار رفتن سوار مورد هجوم، مهره دیگری که در پشت آن و در امتداد همان خط آتش قرار دارد زیر ضربه قرار می گیرد ( دربعضی کتابهای فارسی شطرنج اصطلاح نامانوس« سیخ کباب» بکار برده شده است).

حمله جناغی: حمله همزمان پیاده به دو مهره حریف، حمله جناغی نامیده می شود.

خانه راه بندان : خانه ایکه در جلو پیاده رونده (گذشته) قرار دارد، خانه راه بندان نامیده می شود.

رخنه : خانه ای است که هیچ یک از پیاده های خودی قادر به دفاع از آن نباشند و در نتیجه، سوار حریف بتواند بدون امکان یورش پیاده، در آن خانه مستقر شود. رخنه یک نقطه ضعف بزرگ و پایدار است.

رویایی تن به تن: به مجموعه چند دست بازی بین دو شطرنج باز، رویارویی تن به تن گفته می شود

رویارویی دو جانبه: یعنی مجموعه چند دست بازی بین دو گروه، دو کشور و ….

در برخی از کلاس های شطرنج برای این دو اصطلاح کلمه مچ و به جای کلمه عمومی مسابقه لغت انگلیسی تورنمنت را مورد استفاده قرار داده اند.


جهت مشاهده مطالب و »»   مقالات آموزشی بازی شطرنج ««  کلیک کنید


 سوار راه بند : سواری است که در « خانه راه بندان» می نشیند تا مانع از پیشروی پیاده رونده حریف شود  ، البته در کلاس شطرنج مشهد از اصطلاح بلوکه کردن پیاده رونده با سوار نیز استفاده می شود

سوار کوچک و سوار بزرگ : فیل و اسب را سوارهای کوچک و رخ و وزیر را سوارهای بزرگ می گویند ( در بعضی از مطالب آموزش شطرنج ، برای این دو اصطلاح سوار سبک و سوار سنگین را بکار برده اند).

فیل سفید رو، فیل سیا رو: به فیلی که در خانه های سفید حرکت می کند «فیل سفید رو» و فیلی که در خانه های سیاه جا به جا می شود «فیل سیاه رو» گفته می شود.

کانون بحرانی : به خانه هایی گفته می شود که درگیری اساسی بین طرفین بازی، در آن ناحیه رخ می دهد. معمولا این درگیری در مرکز پیش می آید ( مانند خانه های d4 ، d5، e5، d6 در شروع بازی اسپانیایی ).

کیش دوگانه : هنگامی که دو مهره با هم به شاه رقیب کیش بدهند می گویند کیش دوگانه داده شده است . این حالت وقتی پیش می آید که مهره ای برای کیش برخاستی حرکت کند و درجایی مستقر شود که خود نیز به شاه رقیب کیش بدهد . لازم به ذکر است بعضی از کتاب های آموزش شطرنج از اصطلاح کیش دوجانبه استفاده کرده اند

وضعیت اکراهی( زوگزوانگ ): یک شطرنج باز وقتی در « وضعیت اکراهی» قرار می گیرد که سه شرط زیر برقرار باشد:

  • نوبت بازی با او باشد.
  • اگر حق داشت بازی نکند هیچ گونه ضرری متوجه او نمی شد.
  • نوبت ، او را ناگزیر می سازد، حرکتی انجام دهد که به زیانش تمام می شود.

 

کلمات کلیدی : کلاس شطرنج مشهد ، آموزش شطرنج ، کلاس شطرنج

——————————————————————-

لینک های مفید و ضروری شما در این مقاله : 

آموزش کامل بازی شطرنج (کاملا رایگان، ۱۰۰% تضمینی)

  فیلم آموزش شطرنج رایگان برای کودکان

 بهترین کلاس آموزش شطرنج کودکان و نوجوانان در مشهد در سال ۱۴۰۰

——————————————————————-

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا