مقالات شطرنج

وضعیت های ساده در شطرنج

مارک دوورتسکی از بخش هفتم کتاب (( بازی استراتژیک )) تا به انتهای این کتاب، که خوشبختانه توسط مترجمین گرامی سرکار خانم اعظم اعتماد و با همراهی محمد حسن شمسی به فارسی نیز ترجمه شده، به شرح و بررسی این مسئله بسیار حائز اهمیت در شطرنج پرداخته و رهنمود های بسیار ارزنده ای هم برای شیفتگان شطرنج ارائه داده است.

دوورتسکی در مورد اینگونه وضعیت ها چنین می گوید:

 گاهی وضعیت هایی با تعداد اندکی مهره بر روی صفحه را وضعیت ساده مینامیم. در صورت تمایل، حتی می توان آنها را به عنوان مرحله چهارم بازی شطرنج در نظر گرفت و بررسی کرد. (( یعنی مرحله بین وسط بازی و آخر بازی )).

آنچه که از آخر بازی استنباط می شود وضعیت هایی است که در آن حداقل یکی از بازیکنان بیش از یک مهره ندارد ( بدون در نظر گرفتن شاه و پیاده ها ).

در وضعیت های ساده هر یک از دو بازیکن حداقل دو سوار دارند، اما یک نوع از سوارها از صفحه بیرون است. وزیرها یا رخ ها یا سوارهای سبک.

بنابراین شش نوع احتمالی وضعیت های ساده را می توان به شرح زیر متمایز کرد.

۱- نبرد بین رخ ها و سوارهای سبک ( رایج ترین نسبت بین نیروها )
۲- نبرد بین سوارهای سبک
۳- آخر بازی های دو رخ
۴- وزیر ها و سوارهای سبک
۵- نبرد بین سوارهای سنگین ( وزیر ها و رخ ها )
۶- نسبت های غیر متعارف نیروها ( نیروی غیر متوازن )

در وضعیت های ساده آن چه که مهم است فرآیند شکست دادن تدریجی حریف است. تفاوت اصلی این وضعیت ها با وسط بازی در این است که حملات ماتی نسبتا به ندرت اتفاق می افتند ( البته هر از گاهی رخ می دهند ). در این وضعیت ها اهداف بازیکنان بیشتر در بردارنده گرفتن نیرو ( ماتریال ) و یا وزیر کردن پیاده هاست. و سرانجام، تکنیک نقش تعیین کننده ای در وضعیت های ساده دارد. برتری تکنیکی معمولا باعث شکست حریفان و بدست آوردن نتایج فوق العاده می شود. مطالعه اینگونه وضعیت ها کاملا لازم و ضروریست.

برگرفته شده از کتاب بازی استراتژیک، مکتب شطرنج برتر ۳
نویسنده: مارک دوورتسکی
مترجمین: اعظم اعتماد، محمد حسن شمسی

تمامی مطالب فوق متعلق به باشگاه شطرنج ایران می باشد. کپی مطالب با حفظ منبع بلا مانع می باشد.

​​​​​​​خانه و مدرسه تخصصی شطرنج در مشهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا