مقالات شطرنج

آموزش شطرنج و تحلیل بازی با نرم افزار چس بیس ChessBase

یادگیری و آموزش شطرنج با نرم افزار chessbase از اهمیت بالایی برخوردار است. تو دنیای امروز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و کامپیوتر‌ها، متخصصان برنامه‌نویسی به کمک استاد بزرگان شطرنج ابزار‌های زیادی برای بازی شطرنج ساخته‌اند که عامل پیشرفت شگرد و بسط بیشتر این ورزش در دنیا شده است. یکی از شرکت‌های پیشرو در این صنعت chessbase می‌باشد که در کشور آلمان مشغول به فعالیت می‌باشد.

این شرکت نرم‌ افزار‌های زیادی را در رابطه با شطرنج روانه بازار کرده است و همچنین سابقه و تجربه زیادی در این امر دارد شرکت chessbase در سال ۱۹۸۶ پایه گذاری شد. نرم‌ افزارهای معروف این شرکت fritz و chessbase‌ هستند همچنین این برند معروف آلمانی دیتابیس‌های ( database ) بزرگی از باز‌ی های شطرنج در سراسر دنیا تهیه و به فروش گذاشته است. در این مقاله به معرفی و توضیح اجمالی در رابطه با آموزش شطرنج با نرم افزار chessbase می‌پردازیم.

آموزش شطرنج با نرم افزار chessbase

در حال حاضر آخرین نسخه نرم‌افزار chessbase‌ نسخه ۱۷ می‌باشد ( chessbase 17  ) که در سایت رسمی آن منتشر شده است. مهمترین قابلیت chessbase 17 توانایی بالای آن در کار با انواع پایگاه داده‌ها ( Database ) می‌باشد، شما می‌توانید با این نرم‌ افزار بیشمار پایگاه داده از بازی‌های خود تهیه و نگهداری کنید همچنین می‌تواند انواع بایگاه‌ داده با هر اندازه را در آن فراخوانی نمایید. شمای کلی نرم‌ افزار چس بیس را مشاهده می‌کنید :

شمای کلی از نرم افزار chessbase

ایجاد پایگاه داده دلخواه در نرم افزار chessbase 17

یک بازیکن حرفه‌ای شطرنج و یا افرادی که قصد دارند به صورت حرفه‌ای تمرین و آموزش شطرنج را انجام دهند همیشه به دنبال آنالیز بازی‌های بزرگان و بازی‌های خود هستند تا بتوانند از اشتباهات خود درس بگیرند و در بازی‌های آینده آنها را تکرار نکنند.

بنابراین جمع‌ آوری کردن بازی‌های امری مهم محسوب می‌شود اما خیلی از افراد در این مرحله دچار سردرگمی می‌شوند از یک رو تعداد بازی‌ها معمولا بسیار زیاد است و از طرفی دسته بندی آنها کاری مشکل می‌باشد و ابزار دقیق و کاربردی لازم دارد.

نرم‌ افزار chessbase دقیقا همان چیزی است که افراد حرفه‌ای به دنبال آن هستند زیرا با آموزش شطرنج با نرم افزار chessbase شما قادر هستید شمار بالایی از بازی‌های را تنها با چند کلیک به صورت دقیق و یکجا ذخیره سازی کنید و همجنین انواع دسته بندی ‌ها را بر روی آنها انجام دهید.

برای ساخت و ایجاد یک پایگاه‌ داده جدید باید به صورت زیر عمل نماید :

File > New > Database

آموزش شطرنج با نرم افزار chessbase - ایجاد پایگاه داده

سپس می‌بایست یک نام به پایگاه‌ داده خود اختصاص دهید، تمامی پایگاه‌ داده‌ها با فرمت CBH ذخیره می‌شوند.

نامگذاری برای پایگاه داده نرم افزار chessbase

پس از ایجاد یک database جدید می‌توانید آن را در پنجره مربوط به database‌ ها مشاهده نماید.

مشاهده database ها در نرم افزار chessbase

برای وارد شدن به پایگاه‌ داده ای که ایجاد کرده‌اید کافیست بر روی آن دابل کلیک کنید و وارد پایگاه‌داده خود شوید.

وارد شدن به پایگاه داده نرم افزار chessbase
مشخص شدن نام پایگاه داده در نرم افزار chessbase

نحوه‌ی انتقال بازی به یک پایگاه‌ داده در نرم افزار chessbase

در این بخش از آموزش شطرنج با نرم افزار chessbase، همانطور که مشاهده می‌نمایید در پایگاه‌ داده‌ی ایجاد شده هیچ بازی وجود ندارد ( No games found ) برای انتقال بازی مورد نظر در این پایگاه‌ داده باید به صورت زیر عمل نماید.

مجددا از پایگاه‌ داده به محیط نرم‌افزار chessbase برمیگردیم و  در نوار ابزار board را انتخاب می‌نماییم ( Ctrl + N ) و یک صفحه شطرنج خالی برای ما باز می‌گردد.

پنجره نرم افزار chessbase
انتخاب ابزار board جهت باز کردن صفحه شطرنج خالی

حال یا به صورت دستی حرکات بازی مورد نظر را برای ذخیره سازی را وارد می‌نماییم و یا فایل PGN بازی را فراخوانی می‌کنیم همچنین می‌توانید حرکات بازی را به صورت دستی از سایت مورد نظر کپی کنید و در این قسمت گذینه paste game را انتخاب نمایید.

فراخوانی فایل png بازی در نرم افزار chessbase

پس از وارد کردن بازی مورد نظر بر روی این صفحه برای انتقال آن به پایگاه‌ داده ایجاد شده به این صورت عمل می‌نماییم. ( Ctrl + s )

File > Save > Save

انتقال بازی به پایگاه داده در نرم افزار chessbase

و بعد از زدن گذینه save  یک پنجره جهت انتخاب پایگاه‌ داده مورد نظر جهت انتقال بازی به آن باز می‌شود.

انتخاب پایگاه‌ داده جهت انتقال بازی در نرم افزار chessbase

در این قسمت پایگاه داده مورد نظر جهت ذخیره بازی در آن را از لیست موجود انتخاب می‌نماییم بعد از زدن ok و تایید پنجره‌ای جهت پر کردن اطلاعات بازی برای ما باز می‌گردد.

وارد کردن تمامی اطلاعات مربوط به بازیکنان و ... در نرم افزار chessbase

در این قسمت تمامی اطلاعات مربوط به بازیکنان، ریتینگ آنها، نتیجه بازی، نام مسابقات و حتی اطلاعات مربوط به گشایش‌بازی، تاریخ انجام بازی و گزارش‌گر بازی و تیم‌ها و … را می‌توانید به صورت دقیق و مفصل وارد نمایید. در انتها با انتخاب گزینه ok و تایید اطلاعات وارد شده بازی به پایگاه‌ داده شما وارد و اضافه می‌شود. می‌توانید مجددا به پایگاه‌ داده خود وارد شده و بازی را در آنجا پیدا کنید.

اضافه شدن بازی به پایگاه داده

همانطور که ملاحضه می‌فرمایید بازی ما به پایگاه‌ داده اضافه شده است. شما می‌توانید در این پایگاه‌ داده بی‌شمار باز را ذخیره سازی نمایید. یکی از امکانات بی‌نظیر chessbase دسته‌بندی بسیار دقیق با توجه به نیاز شما می‌باشد به عنوان مثال شما قادر هستید که بازی‌های یک database را از لحاظ تعداد حرکات، نتیجه بازی، نام بازیکنان، شروع بازی‌های خاص، تاریخ، تورنومنت خاص، و حتی و تعیین حدود‌ ریتینگ، دسته بندی نمایید.

فراخوانی پایگاه‌ داده و وارد شدن در نرم افزار chessbase

ممکن است شما از قبل یک پایگاه داده ایجاد کرده باشید و یا یک پایگاه‌ داده بازی از اینترنت دانلود کرده باشید و حال قصد اضافه کردن آن را به chessbase‌ دارید، برای فراخوانی یک پایگاه داده در chessbase به صورت زیر عمل می‌نماییم :

File > Open > Database > [ Your database address ]

فراخوانی یک پایگاه داده در chessbase

پس از ایجاد و یا فراخوانی پایگاه ‌داده در نرم‌افزار chessbase برای وارد شدن به پایگاه داده مورد نظر و انتخاب یکی از بازی‌های داخل آن به این صورت عمل می‌نماییم  که کافیست در پنجره اصلی ( home ) نرم‌ افزار روی دیتابیس مورد نظر دابل کلیک نمایید تا وارد آن شوید.

وارد شدن به پایگاه داده

در این مثال ما پایگاه‌ داده ی بازی های تورنمنت Sait Louis Blitz USA – ۲۰۱۷ را در نرم‌افزار فرخوانی کرده‌ایم و وارد ان می‌شویم.

فراخوانی پایگاه‌ داده ی بازی های تورنمنت Sait Louis Blitz USA – 2017

تمام بازی‌های تورنمنت برای ما در این پایگاه‌داده ذخیره شده است و برای دیدن هر کدام از بازی‌های مورد نظر و همچنین بررسی و آنالیز آن کافیست روی بازی مورد نظر دابل کلیک نمایید. پس از آن به صفحه بازی منتقل می‌شوید و می‌توانید تمامی حرکات بازی را مشاهده و در صورت لزوم آنالیز کنید، همچنین در صورت اعمال تغییرات در بازی و یا آنالیز آن می‌توانید این تغییرات را در database ذخیره سازی کنید فقط کافیست به صورت زیر عمل کنید

File > save > save


نویسنده : حامد جدیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا